• Reconstructie seizoen '64-'65

  Geheel tegen de traditie in wint Kampong haar eerste wedstrijd van het seizoen. Uit bij ’s Graveland wordt het op zondag 13 september 0-1. Een week later wordt v.v. Bilthoven thuis met 4-1 opgerold. Kampong stelt de zege al in de eerste helft veilig door doelpunten van de Rijk, van Rossum en een eigen doelpunt. Na rust zorgt van Rossum voor een 4-1 eindstand. Op zondag 27 september wordt Actif in Hilversum met 1-3 verslagen, na 1-0 achterstand bij rust door een eigen doelpunt. In de tweede helft maakt Actif ook een eigen doelpunt, waarna Rik Willemsen en Koeno Brouwer voor 1-3 zorgen. De eerste verliespartij volgt op zondag 4 oktober: thuis tegen EMM (Eendracht Maakt Macht) wordt met 3-6 verloren. Kampong komt nog wel op voorsprong door doelpunten van Tom Kalksma en Piet Dijkers. Deze voorsprong wordt echter voor rust al weggeven. Na rust scoort Donselaar nog voor Kampong, maar koploper EMM scoort vier keer. Uitblinker deze middag is Mihaljvik, de voortreffelijk leidende Poolse scheidsrechter. Kampong heeft nu zes punten uit vier wedstrijden.

  Op maandag 12 oktober kopt het UN: ‘Kampong kwam terug met zege op Naarden’. In de eerste helft komt Kampong in Naarden op een 0-2 voorsprong door doelpunten van Rijnberk en Willemsen. Na rust zorgt Rik Willemsen voor 0-3, waarna de voortreffelijk keepende Brest van Kempen een penalty van Naarden stopt. Tom Kalksma zorgt voor 0-4, waarna Naarden iets terug doet: 1-4. Invaller Bert Groenman bepaalt de eindstand op 1-5. Op zondag 18 oktober wordt Amersfoortse Boys thuis met 2-1 verslagen. Bij rust leidt Kampong door doelpunten van Koeno Brouwer en Rik Willemsen. Amersfoortse Boys komt enkele minuten voor tijd terug tot 2-1, maar daar blijft het bij. Op zondag 25 oktober wordt in Soest bij BDC gewonnen: 2-4. Hennie de Rijk opent voor Kampong de score. BDC maakt gelijk, maar Rik Willemsen schiet Kampong naar 1-2. Voor rust maakt BDC echter weer gelijk. Na rust is Kampong op het gladde veld duidelijk de betere ploeg. Hennie de Rijk en Rik Willemsen schieten Kampong naar een 2-4 zege. Kampong staat nu bovenaan met 12 twaalf uit zeven.

  Op 1 november wordt Hoogland thuis met 4-0 verslagen. Het UN kopt ‘Kampong is sterker dan Hoogland’. Brouwer zorgt voor een 1-0 ruststand. Na rust kopt Hennie de Rijk Kampong naar 2-0. Dan schiet een Hoogland verdediger in eigen doel na een vrije trap van Brouwer. Rik Willemsen zorgt voor de 4-0 eindstand. Op zondag 8 november gaat het mis: in eigen huis wordt de stadsderby tegen PVC met 2-4 verloren. Bert Groenman brengt Kampong aan de leiding, maar PVC scoort drie keer en bepaalt daarmee de ruststand op 1-3. Na rust brengt Rik Willemsen de spanning in de wedstrijd terug, maar door een counter wordt het 2-4. In Blaricum herstelt Kampong zich op 15 november. Het wint met 1-3 bij RKBVV. De zege wordt al in de eerste helft veilig gesteld. Bert groenman (2x) en Rik Willemsen scoren. Na rust doet RKBVV iets terug.

  Op zondag 22 november laat Kampong dure punten liggen. ‘Kampong ongelukkig in Nijkerkerveen’, kopt het UN. Deze middag wordt met 4-3 verloren bij Veense Boys. Bij rust staat Kampong al met 4-1 achter, ondanks een doelpunt van Rik Willemsen. Na rust scoren Bert Groenman en Rik Willemsen, maar het blijkt te laat. Kampong staat gedeeld eerste met ’s Graveland en PVC. Alle drie hebben zestien punten uit elf wedstrijden. In Hilversum wint Kampong op zondag 20 december met 1-2 bij EMM. Kampong komt in de gelijk opgaande wedstrijd voor rust met 0-1 achter na een scrimmage voor het eigen doel. Bert Groenman scoort echter na rust twee keer en bezorgt Kampong daarmee de overwinning.

  Kampong start het kalenderjaar 1965 met een overwinning op 7 februari op de Laan van Maarschalkerweerd tegen directe concurrent ’s Graveland. ‘Kampongs kansen blijven stijgende’, kopt het UN. Merkwaardig genoeg ontbreekt een wedstrijdverslag in het artikel. Op zondag 21 februari ontsnapt Kampong op het nippertje aan een nederlaag tegen het laag geklasseerde Actif. Pas in de allerlaatste seconde van de wedstrijd maakt Rik Willemsen de 0-1 achterstand goed. Kampong herstelt zich een week later uit tegen Amersfoortse Boys. In de eerste helft is het een gelijk opgaande wedstrijd, in de tweede helft beslissen Rik Willemsen en Hennie de Rijk de wedstrijd in het voordeel van Kampong.

  De stadsderby tegen PVC wordt op zondag 14 maart verloren bij PVC: 2-0. Het UN kopt: ’PVC dwingt Kampong tot kapituleren: 2-0’. Een voor rust sterker Kampong moet toestaan dat PVC de leiding neemt door een omhaal van Peter van Kuik. Na de rust wordt PVC sterker en na 25 minuten profiteert opnieuw Peter van Kuik van een fout in de Kampong verdediging: 2-0. Kampong heeft nu 25 uit 17, ’s Graveland 24 uit 16. Op 28 maart wint Kampong thuis met 2-1 van BDC. Kampong komt op voorsprong door een treffer van Hennie de Rijk. Na een handsbal van Jan Arler komt BDC door een toegekende penalty op 1-1. Rik Willemsen bepaalt de eindstand op 2-1.

  Begin april verspeelt Kampong het kampioenschap door twee dure nederlagen. Op 4 april wordt thuis tegen Naarden met 2-3 verloren. Door een misverstand in de achterhoede en een kopbal van spil van Beest in eigen doel kijkt Kampong al gauw tegen een 0-2 achterstand aan. Na rust maakt Koeno Brouwer 1-2, maar Naarden scoort weer, waardoor het doelpunt van Tom Kalksma geen punt oplevert. Een week later wordt thuis weer verloren, nu van degradatiekandidaat RKBVV. Kampong speelt mat. Willemsen maakt uit een counter nog wel 1-0, maar RKBVV buigt deze stand met twee treffers gemakkelijk om. ’s Graveland wint deze middag 1-0 van PVC en heeft nu twee punten voorsprong op Kampong met nog twee wedstrijden te gaan.

  Op 25 april wint Kampong met 1-2 in en tegen degradant Bilthoven. Willemsen scoort voor rust en na rust voor Kampong. Bilthoven doet acht minuten voor tijd iets terug. ’s Graveland speelt thuis met 0-0 gelijk tegen BDC, en heeft voor de laatste speelronde één punt voorsprong. Kampong doet de laatste wedstrijd haar plicht en wint op 2 mei thuis met 6-0 van Veense Boys. Voor rust scoort Anne Marten Groenman, na rust scoren Willemsen (2x), Brouwer (2x) en weer Anne Marten Groenman. ’s Graveland wint echter met 0-1 van RKBVV en wordt hierdoor kampioen.

  Stand:

  ’s Graveland 22-32
  Kampong 22-31
  PVC 22-31
  EMM 21-28
  A’foortse Boys 21-26
  Naarden 21-22
  Veense Boys 22-19
  BDC 21-18
  Hoogland 21-16
  Actif 21-13
  RKBVV 22-12
  Bilthoven 22-10

   

  Deze reconstructie is gemaakt met behulp van krantenartikelen uit het archief van het Utrechts Nieuwsblad.

  Bart Jan Bekooij.