• JEUGD FLUIT JEUGD OP KAMPONG

  Ook dit seizoen fluiten of leiden* de jongens en meiden van O13 tot en met O19 per toerbeurt pupillen* en juniorenwedstrijden. In deze mail leest u hoe Kampong Voetbal dit organiseert en wat van de jeugdspelers en de ouders wordt verwacht.

  Jeugd fluit jeugd: waarom wilt Kampong dat?

  • Kampong voetbal streeft ernaar om elke wedstrijd te voorzien van een ‘externe’ scheidsrechter.
  • Door zelf te fluiten, ervaren de jeugdspelers hoe lastig het soms kan zijn en krijgen zij meer begrip voor de positie van scheidsrechter.
  • De jeugdscheidsrechters ontwikkelen zich in een verantwoordelijke rol.
  • We hopen dat een aantal leden het zo leuk gaat vinden, dat ze zich willen ontwikkelen tot clubscheidsrechter.

  Hieronder zie je welke leeftijdscategorieën aan elkaar gekoppeld zijn voor het fluiten*.

  • Senioren en clubscheidsrechters fluiten de O19 en de O17 teams;
  • De O19 spelers fluiten de O16 en O15 teams;
  • De O17 spelers fluiten de O14 en O13 teams;
  • De O16 spelers fluiten de O12 teams;
  • De O15 spelers fluiten de O11 teams;
  • De O14 spelers fluiten de O10 teams;
  • De O13 spelers fluiten de O9 en O8 teams.

  Voor selectieteams proberen we een extra jaar leeftijdsverschil te hanteren of een meer ervaren clubscheidsrechter in te zetten. Voor meiden die jongens moeten gaan fluiten, proberen we ook een extra jaar leeftijdsverschil te hanteren.

  Frequentie
  Om ervoor te zorgen dat elke thuiswedstrijd een scheidsrechter heeft, zal elk team ongeveer één keer in de zes weken (in een bepaald weekend) de scheidsrechters leveren, waarbij ongeveer de helft van een team zal worden ingezet. De leiders worden hierover tijdig geïnformeerd. De jeugdspelers krijgen dit via de teamleider te horen. Daarnaast moet elk team er voor zorgen dat er minimaal twee ouders zijn die eventueel kunnen fluiten als er onverhoopt toch geen scheidsrechter geleverd kan worden.

  Het leiden/fluiten van een wedstrijd

  • De jeugd t/m O15 leidt de wedstrijd in tweetallen. Ieder een halve wedstrijd waarbij de ander meehelpt, in bijvoorbeeld het bijhouden van de tijd. Vanaf O16 mag een jeugdspeler het ook alleen doen.
  • Het fluitende team zorgt voor één ouder/begeleider per wedstrijd.
  • Uiterlijk twintig minuten voor de wedstrijd meldt het fluitkoppel zich in de wedstrijdkamer, worden zij geïnformeerd en ontvangen zij de materialen.
  • Na afloop van de wedstrijd keert het duo terug in de wedstrijdkamer voor het doorgeven van de uitslag en eventuele bijzonderheden, en het terugbrengen van de materialen.

  Hoe worden de spelers en de (minimaal) twee ouders per team hierop voorbereid?

  1. Op dinsdag 4 februari 2020 vindt in het clubhuis van cricket een spelregelavond plaats voor zowel de ouders als de spelers. Ook als je een dergelijke avond al een keer hebt bijgewoond, is het nuttig. Even je geheugen weer opfrissen en er is een aantal regels veranderd.
   - 19:00 tot 20.00 uur: de regels voor de wedstrijden van O8-O12.
   - 20:30 tot 22.00 uur: de regels voor de wedstrijden van O13-O19.
  2. De leiders en trainers zullen gevraagd worden een half uur te besteden aan het voorbereiden van het team op het fluiten van een wedstrijd.
  3. Kampong stelt uitgebreide informatie beschikbaar over de spelvormen en -regels.

  Wat wordt van de volwassen begeleider verwacht?
  Een wedstrijd fluiten is best spannend en helaas vinden sommige ouders of leiders van pupillenteams het ook wel eens zó spannend, dat ze even vergeten dat er een kind als scheidsrechter staat. Daarom vindt Kampong het belangrijk dat deze kinderen hun rol onder begeleiding van een ouder uitvoeren. De leider van het betreffende team is er voor verantwoordelijk dat de scheidsrechters en hun volwassen begeleider(s) goed geïnformeerd zijn.

  Dit wordt van de volwassen begeleider verwacht:

  1. Vooraf meegaan naar de wedstrijdkamer (uiterlijk twintig minuten van tevoren) voor het aanmelden en het meenemen van de materialen.
  2. Begeleiden naar het juiste veld en juiste wedstrijd.
  3. Kennismaken met de leiders van beide teams en de scheidsrechters/spelbegeleiders voorstellen.
  4. Uitleggen dat het jeugdscheidsrechters betreft (die het vaak voor de eerste of tweede keer doen) en of ze hier – samen met de andere leiders/coaches en ouders – rekening mee willen houden.
  5. Tijdens de wedstrijd “een oogje in het zeil houden”: denk aan de tijd en de stand, maar vooral de sfeer rondom het veld en richting de scheidsrechter.
  6. Na de wedstrijd samen met de scheidsrechter de materialen inleveren en de stand doorgeven in de wedstrijdkamer.

  Wat kun je als ouderbegeleider doen als de sfeer niet goed is?
  Gelukkig zijn de meeste pupillenwedstrijden een feest om mee te maken en is de sfeer zoals deze hoort te zijn: vriendelijk, sportief en waarin het plezier van de kinderen centraal staat. Mocht het onverhoopt niet gaan zoals we allemaal weten dat het hoort, handel dan als volgt:

  • Spreek de leiders/coaches aan op hun gedrag en herinner ze aan het verzoek van voor de wedstrijd. Dit kan ook door, of samen met, de leider van het Kampong-team gedaan worden.
  • Laat de leider van het team de betreffende ouders aanspreken op hun gedrag.
  • Mocht er geen directe verbetering optreden, laat dan in elk geval de jeugdleden niet verder fluiten en maak melding hiervan in de wedstrijdkamer. De leider van het Kampong-team kan dan besluiten de wedstrijdleiding over te (laten) nemen door één van de ouders als de rust voldoende is wedergekeerd.
  • In extreme situaties kan de teamleider ook besluiten niet meer verder te laten voetballen. Gelukkig komt dat maar heel zelden voor.

  Staat er een belangrijke en beladen wedstrijd op de planning? Geef dat dan aan via manager@kampongvoetbal.nl en dan kijken we wat voor jullie extra kunnen doen! Daarnaast hebben teams ook altijd de mogelijkheid aan te geven liever zelf voor een scheidsrechter te zorgen. Dit geldt dan voor het gehele seizoen. 

  *In dit memo wordt over wedstrijden leiden en fluiten en scheidsrechters gesproken. Daarmee wordt ook begeleiden en spelbegeleiders bedoeld.