• Reconstructie seizoen ’66 – ’67, 1e klasse A, afdeling Utrecht

  Op zondag 11 september 1966 start het seizoen voor Kampong 1. Uit tegen ’t Gooi wordt verdiend met 2-0 verloren. Een week later speelt DWSV in de regionale derby veel beter dan Kampong en wint het derhalve op eigen terrein met 4-0. De eerste thuiswedstrijd tegen Voorwaarts, op zondag 25 september, wordt wederom verloren, nu met 1-2. Rik Willemsen geeft Kampong de leiding, waarna Voorwaarts de stand ombuigt tot 1-2. Willemsen krijgt nog een prachtige kans op 2-2, maar hij mist. Bij Meervogels ’32 in Naarden wordt op zondag 2 oktober weer verloren, nu met 1-0. Kampong bezet nu de laatste plaats met nul punten uit vier wedstrijden.

  Het UN kopt op maandag 10 oktober ‘Eerste winst van Kampong’. In een vooral voor rust aardige wedstrijd weet Kampong een opgelopen achterstand om te buigen in een 2-1 voorsprong door een doelpunt van De Kok en een eigen doelpunt van de spil van BDC: 2-1. Op zondag 16 oktober wordt in Amersfoort in de laatste minuten door een fout in de achterhoede met 1-0 verloren van Amersfoortse Boys, hoewel Kampong de beste wedstrijd tot dan toe speelt. Twee weken later, op zondag 30 oktober, neemt Kampong thuis de leiding tegen Hoogland door een doelpunt van Zurlage, maar al voor rust maakt Hoogland gelijk. Hoogland bouwt in de tweede helft haar voorsprong uit naar 1-3. Kampong heeft nu twee punten uit zeven wedstrijden en staat troosteloos onderaan.

  Op maandag 7 november kopt het UN ‘Kampong door zege van laatste plaats’. Kampong is de hele wedstrijd tegen Actif op de Laan van Maarschalkerweerd beter en wint volkomen verdiend met 2-0. Brest van Kempen is in de eerste helft de maker van het eerste doelpunt, Koeno Brouwer maakt er in de tweede helft uit een korte combinatie 2-0 van. Een week later is het weer mis: hoewel de krachtsverhouding een gelijk spel rechtvaardigt, verliest Kampong met 1-0 bij EMM. Op 20 november pakt Kampong in en tegen Barneveld een punt: 1-1. Rik Willemsen maakt 0-1, maar nog voor rust komt Barneveld op gelijke hoogte. Hoewel Kampong in de tweede helft beter is, komt het niet meer tot scoren. Kampong gaat op de ranglijst als twee-na-laatste de winterstop in met vijf punten uit tien wedstrijden.

  Zondag 15 januari 1967 wordt in en tegen Naarden met 2-1 verloren. Kampong speelt een aardige wedstrijd, maar weet de kansen niet te maken. In de tweede helft maakt de jonge Zurlage bij een 2-0 stand de enige treffer voor Kampong. In de thuiswedstrijd op zondag 22 januari tegen latere kampioen ’t Gooi pakt Kampong knap een punt: 0-0. Beide verdedigingen zijn deze wedstrijd superieur aan hun tegenstanders. Quint en keeper Voermans zijn de uitblinkers aan Kampong-zijde. Een week later wordt bij Actif gewonnen. Door twee doelpunten van Hansen wordt het 0-2. Op zondag 5 februari wordt de winst uit handen gegeven. Hansen kopt Kampong in de eerste helft naar een 0-1 voorsprong, maar een minuut later staat het alweer 1-1. In de tweede helft kopt Hansen Kampong naar 1-2, maar vlak voor tijd wordt het 2-2, weer door een kopbal. Hansen en Quint zijn de uitblinkers voor Kampong. Kampong heeft nu negen punten uit veertien.

  Op zaterdag 11 februari wordt degradatiekandidaat Meervogels ’32 thuis met 2-1 verslagen. Door een fout in de verdediging komt Kampong al snel op een 0-1 achterstand, maar Hansen zorgt met twee doelpunten voor een 2-1 eindstand. Hansen en keeper Voermans zijn deze dag de uitblinkers. Op zondag 19 februari speelt Kampong uit bij Voorwaarts. Na een 0-0 ruststand geeft Stoffels Kampong de leiding, maar Swanink scoort voor Voorwaarts de verdiende gelijkmaker: 1-1. Een week later wint Kampong verrassend uit bij Hoogland, waardoor het lucht krijgt in de strijd tegen degradatie. Door een keepersfout maakt Hansen 0-1. Vlak na rust maakt Hoogland gelijk. Door een onnavolgbare fout van de Hoogland-keeper, die de bal in eigen doel deponeert, wint Kampong met 1-2. Jan Arler wordt van het veld gestuurd wegens ‘het aannemen van een dreigende houding’.

  Zondag 5 maart wordt thuis met 1-2 van koploper Naarden verloren. Bij een 0-2 stand scoort Hansen een tegentreffer. Het blijft echter 1-2. Koeno Brouwer en Piet Dijkers zijn de uitblinkers bij Kampong. Een week later wordt weer thuis verloren, nu met 1-2 van EMM. Na een 0-1 achterstand maakt Rik Willemsen de gelijkmaker, maar vlak voor tijd maakt EMM het winnende doelpunt. Kampong zakt hierdoor af naar de voorlaatste plaats met veertien uit negentien. Meervogels ’32 is laatste met tien uit achttien. Belangrijke winst wordt op zondag 2 april thuis tegen stadgenoot DWSV geboekt. Het UN kopt ‘Kampong in derby beter dan DWSV’. Stoffels scoort in de eerste helft het enige doelpunt van de wedstrijd. Kampong speelt zich op zondag 16 april definitief veilig door thuis met 1-0 te winnen van Amersfoortse Boys. Hoog scoort vlak voor de rust. Hoewel het er niet meer toe doet, wint Kampong de laatste wedstrijd thuis met 4-0 van Barneveld.


  Eindstand:
  ’t Gooi                22-34
  Naarden              22-32
  EMM                   22-25
  DWSV                 22-22
  A’foortse Boys     22-22
  Hoogland            22-20
  BDC                   22-20
  Kampong            22-20
  Voorwaarts         22-19
  Actif                   22-19
  Barneveld           22-18
  Meervogels ’32    22-12

  Deze reconstructie is gemaakt met behulp van krantenartikelen uit het archief van het Utrechts Nieuwsblad.


  Bart Jan Bekooij.