• Kampong 17 traint de VAR bij de KNVB

    De wereld van voetbal staat nooit stil. Zeker niet op de Nederlandse velden, waar volop wordt geëxperimenteerd met innovaties die van voetbal een leuker, mooier of eerlijker spelletje maken. Een van die innovaties is de Video Assisted Referee (of: VAR) die inmiddels ook al in de eredivisie in gebruik is. Om te zorgen dat scheidsrechters effectief als of met VAR kunnen werken, krijgen ze training van de KNVB. Zo'n VAR-training bestaat onder meer uit het leiden van oefenwedstrijden, voor de scheidsrechter afwisselend als videoscheidsrechter en veldscheidsrechter.

    Tijdens een recente oefenwedstrijd bij de KNVB in Zeist mocht Kampong 17 de lesstof verzorgen. Een kans die we met beiden handen hebben aangegrepen in de wetenschap dat we waarschijnlijk nooit meer dichterbij een carrière als prof gaan komen dan dit. In twee pittige wedstrijden op één avond tegen respectievelijk BCS '68 uit Benthuizen (5e klasse) en VVO uit Rozendaal (4e klasse) mocht de equipe uit Utrecht zich meten onder begeleiding van twee scheidsrechters uit het betaald voetbal. Tussen de wedstrijden door kreeg de hele selectie de kans om over de schouder van de VAR mee te kijken naar de beelden die zij gebruiken om situatie te beoordelen en mee te luisteren bij de communicatie tussen VAR en scheidsrechter.

    De scheidsrechters hadden tijdens de eerste wedstrijd van Kampong tegen BCS'68 in ieder geval niks aan te merken op het doelpunt van winter-topscoorder Bram, die alweer zijn 13e goal van het seizoen mocht aantekenen. De keeper kon een schot van Bart nog pareren, maar Bram rondde de rebound koelbloedig af en de 1-0 was een feit. De wedstrijd golfde vervolgens op en neer, maar Kampong en met name zijn verdedigers speelden geconcentreerd en kwamen er vaak gevaarlijk uit via Rutger, Bas en Carlos als opkomende backs. De overwinning kwam dankzij reddingen van keeper Daan niet meer in gevaar. Al mochten de blauw-witten niet klagen na de beslissing van het arbitrale kwartet om het Italiaanse temperament van testspeler Davide met geel te belonen. Achteraf hoorden we dan ook van de scheidsrechters dat het moment beoordeeld was door de VAR, die even aan direct rood had gedacht.

    Dat Kampong 17 in de 6e klasse eigenlijk onder zijn niveau speelt, werd in de eerste wedstrijd nog wel bevestigd, maar VVO liet aan duidelijkheid niets te wensen over: het plafond ligt voorlopig bij het 4e niveau. Na een half uur spelen stond er namelijk een 0-4 stand op het scorebord. Aanvoerder Ferdy maakte zich in de rust nogal boos, wat er toe leidde dat er de tweede helft een ander Kampong 17 op het veld stond. Er werd veel strijd geleverd en door rushes van Dylan, Marco en vooral de onuitputtelijke Wim werd Kampong steeds gevaarlijker voor het doel. Door kramp en blessures (Bram, Tim, Vincent) had de coach echter steeds minder mogelijkheden op de bank. Kon Kampong dit tempo volhouden? Halverwege de tweede helft was dan toch het moment daar waar iedereen op gehoopt had: een penaltymoment. Het bekende gebaar voor schwalbe werd gemaakt door de spelers uit Rozendaal, heel Kampong daarentegen schreeuwde om een VAR-moment en tekende de inmiddels bekende rechthoek in de lucht. Gelegenheidsaanvoerder Bart ging alvast achter bal staan en wachtte twee lange minuten voordat de heren scheidsrechters de beelden hadden bekeken. Uiteindelijk kwam het oordeel: strafschop, en de eretreffer was een feit. VVO, dat niet helemaal okselfris uit de winterstop was gekomen kreeg het nu conditioneel ook zwaarder en er kwam meer ruimte voor Kampong. Na een mooie Portugese combinatie over links kon testspeler Sjoerd binnen schuiven. Zat er dan meer in het vat? Nee is het antwoord. Na een tumultueuze slotfase eindigde de tweede wedstrijd voor Kampong 17 in een ontluisterende 6-2 nederlaag en kan het vizier weer op de hervatting van de competitie.