• Reconstructie seizoen ’56 – ’57, 1e klasse A

  Het seizoen 1956-1957 begint voor Kampong op zondag 8 september met een dure thuisnederlaag. Tegen BDC uit Soest (de voorloper van SO Soest) wordt met 0-1 verloren door een doelpunt dat in de eerste helft wordt gemaakt. Kampong is nog niet volledig. Op zondag 22 september wordt ook de stadsderby tegen PVC thuis met 1-4 verloren. Omdat op zondag 29 september uit bij NSC in Nijkerk met 3-1 wordt verloren, staat Kampong na drie speelronden al onderaan met nul punten uit drie wedstrijden.

  Stand per 29 september 1956:
  Victoria 4-8
  PVC 3-6
  Barneveld 3-5
  KVVA 4-4
  Soesterberg 4-4
  RKBVV 5-4
  Utrecht 3-3
  Laren 4-3
  NSC 4-3
  BDC 5-2
  Kampong 3-0

  Duidelijk wordt dat dit seizoen met BDC het gevecht moet worden aangegaan om degradatie te voorkomen. Op zondag 21 oktober volgt weer een thuiswedstrijd: tegen KVVA uit Amersfoort wordt het eerste punt van het seizoen gepakt. Het wordt 1-1. De volgende zondag wordt uit bij vv Utrecht wederom met 1-1 gelijk gespeeld. Kampong komt hiermee in puntenaantal (twee) op gelijke hoogte met BDC, dat met 1-3 van PVC verliest. Op zondag 11 november wordt uit bij Soesterberg, dat thuis moeilijk te verslaan is, kansloos met 5-2 verloren. BDC verliest dezelfde dag met 1-0 bij NSC. Een week later, op 18 november, wordt een grote nederlaag geleden bij Barneveld, de nummer twee van de ranglijst. Het UN spreekt op maandag 19 november van een nederlaag ‘met de zonderlinge cijfers 8-4’. Omdat BDC verliest van Laren (1-2) blijven beide verenigingen op de laatste plaats staan. In het UN van maandag 3 december kopt het UN: ‘Verrassende winst voor KVVA en Kampong’. In Blaricum weet Kampong namelijk knap met 0-1 te winnen bij RKBVV. Omdat BDC met 3-1 van Utrecht weet te winnen, schiet Kampong er op de ranglijst niets mee op. Kampong verliest op 9 december thuis van Laren met 0-2, terwijl BDC alweer wint: nu met 2-1 van KVVA. Een week later, zondag 16 december, wordt Kampong met 4-0 van de mat gespeeld in Hilversum tegen koploper Victoria. Kampong gaat als laatste op de ranglijst de korte winterstop in.

  Op zondag 6 januari 1957 moet Kampong alweer tegen koploper Victoria aantreden, nu thuis op de Laan van Maarschalkerweerd. Het wordt 0-4. Met vier punten uit elf wedstrijden wordt de situatie nu zorgelijk. Een week later, uit bij stadgenoot PVC, blameert Kampong zich. Het verliest met liefst 9-2. BDC wint dezelfde dag met 5-3 van Soesterberg. Op zondag 27 januari is het weer mis. Thuis wordt met 0-4 verloren van NSC. Het UN kopt op maandag 28 januari ‘Kampong steeds vaster op de laatste plaats’. De komende uitwedstrijd tegen mede degradatiekandidaat BDC moet worden gewonnen. BDC heeft acht punten, Kampong heeft vier punten. Kampong doet op zondag 10 februari in Soest haar plicht. Met 0-2 worden dure winstpunten behaald tegen BDC. Kampong behoudt nu aansluiting met de directe concurrent. In de editie van maandag 11 februari kopt het UN ‘Kampong boekt twee kostbare punten’. Omdat Kampong op zondag 3 maart met 1-1 gelijk speelt in en tegen Laren, wordt aansluiting gevonden bij het verliezende BDC (0-4 tegen Victoria). Kampong heeft zeven punten, BDC acht. Hoewel Kampong op zondag 24 maart thuis een punt pakt tegen Barneveld (2-2), boekt BDC dezelfde dag een overwinning tegen NSC (2-1). Het verschil loopt dus weer op tot twee punten in het voordeel van BDC.

  Op zondag 7 april lijdt Kampong een dure thuisnederlaag tegen Utrecht (1-2). Omdat BDC een punt pakt bij KVVA (1-1) loopt het verschil nu op naar drie punten in het voordeel van BDC. Kampong herstelt zich echter op zondag 14 april door in Amersfoort met 1-3 te winnen bij KVVA, na een 1-2 ruststand. BDC verliest deze dag bij Utrecht (1-0), Victoria wordt kampioen. Kampong heeft nu 10 punten uit 18 wedstrijden, BDC heeft 11 punten uit 18 wedstrijden. Nog twee wedstrijden te gaan!
  ‘Kampong lantaarndrager af na Soesterberg’ kopt het UN op maandag 6 mei. Kampong weet de thuiswedstrijd tegen Soesterberg met 2-1 te winnen, terwijl BDC met 2-4 verliest van het Blaricumse RKBVV. Kampong heeft de laatste plaats overgedaan aan BDC. De laatste wedstrijd wordt thuis wederom gewonnen, met 2-1 van RKBVV. BDC verliest met 4-3 in en tegen Laren. BDC degradeert. Het UN kopt op maandag 13 mei ‘Kampong blijft in de eerste klas’. Uit het artikel: "Op de laatste competitiedag van de eerste klasse A is dan de beslissing ten aanzien van de definitieve bezetting van de laatste plaats gevallen. Kampong bracht zich in veiligheid door in een goede en nogal harde wedstrijd van RKBVV te winnen. Bij de rust was het 1-0 voor Kampong en in de tweede helft werd de stand opgevoerd tot 2-0 en zo wonnen dan de Utrechters onder het oog van vele oud-Kampongers, die met de ploeg in de avonduren wat hebben gefeest op het behoud van het eerste klasseschap".

  Deze reconstructie is gemaakt met behulp van krantenartikelen uit het archief van het Utrechts Nieuwsblad.

  Bart Jan Bekooij