Terug naar toen: reconstructie seizoen ’50 – ’51, 4e klasse I, KNVB

21 september 2022 7:00

Bart Jan Bekooij

Een nieuwe rubriek: ‘Terug naar toen’. We nemen je graag mee terug in de tijd voor een kijkje in de historie van Kampong Voetbal.
In het vlaggenschip van Kampong, het eerste elftal, hebben meerdere malen broers samengespeeld. Denk aan Dick en Herman Hardebol in de jaren '50, en recenter Christiaan en Diederik Hageraats. Maar in het seizoen '50-'51 spelen een vader en een zoon uit het gezin Boswijk in het eerste elftal! Vader én zoon staan ook geregeld op het scorebord. Kampong eindigt in het seizoen '50-'51 verdienstelijk in de middenmoot van de vierde klas KNVB.

Kampong opent het seizoen op zondag 10 september met een verliespartij bij DWSV: 1-0. Flantua maakt na rust het enige doelpunt. Een week later verliest Kampong weer, nu thuis met 1-5 van Voorwaarts. Kampong speelt slecht en Voorwaarts leidt bij de rust al met 0-4. Na rust wordt het zelfs 0-5, voordat Boswijk sr. iets terug kan doen. Op 24 september wordt de thuiswedstrijd tegen Olympia ’25 afgelast. De eerste winstpunten worden behaald op zondag 1 oktober. Op de Laan van Maarschalkerweerd wordt Utrecht met 2-1 verslagen. Kampong speelt met twee invallers en doet weer een beroep op v.d. Woord. Boswijk sr. scoort voor rust 1-0 en na rust 2-0, nu na goed voorbereidend werk van Boswijk jr. (!). Utrecht komt terug tot 2-1, een goal die houdbaar zou zijn voor Kampong-keeper Moerkoert. Verder komt Utrecht echter niet. Op zondag 8 oktober verslaat Kampong DEV in Doorn na een doelpuntrijk duel met 3-4.

Op zondag 15 oktober wordt de wedstrijd Kampong – Olympia ’25 ingehaald. Het wordt 3-0 in een gelijkopgaande wedstrijd. Dick Hardebol scoort voor rust. Na rust maakt Boswijk sr. de 2-0 en de 3-0. Een week later, zondag 22 oktober, scoort Dick Hardebol een onvervalste hattrick in de thuiswedstrijd thuis tegen BDC uit Soest, na een 0-0 ruststand. Hardebol maakt de eerste uit een strafschop, waarna BDC gelijk maakt. Hardebol brengt Kampong echter weer op voorsprong, na goed voorbereidend werk van Hans van Ameijde. In de laatste minuut bepaalt Hardebol de eindstand op 3-1. Op 29 oktober wint Kampong in het voormalige Jutphaas met 2-3 van JSV. Boswijk jr. zorgt voor rust voor 0-1, en na rust voor 0-2. Boswijk sr. brengt Kampong met een kopbal op 0-3. Dan begint het zware veld Kampong parten te spelen en krijgt de wedstrijd een ‘wat stevig karakter’. Verder dan 2-3 komt JSV echter niet.

Op zondag 5 november stelt Kampong ‘danig teleur’ (citaat UN) en verliest het op eigen veld met 0-4 van VVIJ. In Zeist herstelt Kampong zich een week later door met 0-1 bij Saestum te winnen. Het is een gelijkopgaande wedstrijd. Kampong speelt met enkele invallers. Weer doet v.d. Woord mee en hij ‘toont zijn plaats meer dan waard’. Boswijk sr. maakt na rust het enige doelpunt van de wedstrijd. Op 14 januari 1951 neemt Kampong revanche tegen DWSV door thuis met 3-2 te winnen. DWSV neemt weliswaar de leiding, maar Boswijk sr. en Dick Hardebol zorgen voor een 2-1 ruststand. Met wind tegen scoort v.d. Vaart in de tweede helft de 3-1, waarna DWSV sterker wordt. Verder dan 3-2 komen ze echter niet. Op zondag 28 januari speelt Kampong teleurstellend gelijk bij het laag geklasseerde Olympia ’25: 1-1. Na een 1-0 ruststand zorgt Boswijk sr. voor de 1-1 eindstand.

Kampong wint op zondag 4 februari verdiend de belangrijke thuiswedstrijd tegen koploper Amersfoortse Boys met 3-2. Het UN kopt ‘Kampong dient zich aan als kandidaat’. Dick Hardebol en de Leeuw (strafschop) zorgen voor een 2-0 ruststand. De Boys komen op 2-1, maar v.d. Vaart zorgt voor 3-1. Amersfoortse Boys wordt steeds fysieker, maar de Kampong defensie geeft geen krimp en verder dan 3-2 komt de tegenstander niet. Amersfoortse Boys heeft 18 uit 12, Kampong 17 uit 12. Op zondag 11 februari speelt Kampong teleurstellend gelijk bij Utrecht: 2-2. Kampong is de hele wedstrijd sterker. Boswijk sr. en Boswijk jr zorgen voor een 0-2 ruststand. Hoewel Kampong in de tweede helft blijft aanvallen, scoort Utrecht twee keer door keepersfouten. Op zondag 4 maart speelt Kampong weer gelijk, nu thuis tegen JSV: 2-2. Hans van Ameijde zorgt voor rust voor 1-0, na rust maakt Dick Hardebol de 2-0. Daarna gaat de scheidsrechter opzichtig in de fout. De eerste goal van JSV is vermeend buitenspel, de tweede wordt gemaakt nadat de officiële speeltijd al twee minuten is verstreken.

Kampong speelt op zondag 11 maart zeer verdienstelijk uit tegen titelkandidaat Stichtse Boys. Door Boswijk jr. komt Kampong zelfs op een 0-1 voorsprong. In de tweede helft komt Stichtse Boys op gelijke hoogte door een vanwege hands gegeven strafschop. Stichts Boys is volgens het UN ‘fortuinlijk’. Op 1 april verspeelt Kampong definitief haar kansen op een kampioenschap. In IJsselstein wordt met 3-2 verloren van VVIJ. Op 23 april volgt wederom een nederlaag, nu thuis tegen DEV uit Doorn. Het wordt 3-5 en DEV speelt zich hiermee veilig. Het is nu helemaal mis met Kampong. Met zes invallers wordt op zondag 29 april met liefst 5-1 verloren bij titelkandidaat Amersfoortse Boys. Opvallend is dat alle doelpunten na rust vallen.

Op 6 mei herpakt Kampong zich. Op de Laan van Maarschalkerweerd wordt Saestum met 3-2 verslagen. Kramer brengt Kampong voor rust aan de leiding, waarna Boswijk sr. in de tweede helft voor 2-0 en 3-0 zorgt. Saestum scoort nog twee keer tegen, maar komt niet verder dan de 3-2. Op 27 mei speelt Kampong in Soest in een doelpuntrijk duel gelijk tegen BDC: 4-4. Kampong sluit het seizoen af met een 0-5 nederlaag tegen kampioen Stichtse Boys. Uit het UN: ‘Het is jaren geleden dat er zoveel toeschouwers op het veld van Kampong bijeen waren om een voetbalwedstrijd van deze vereniging te zien. Zondag was dit echter het geval, want Stichts Boys kwam op bezoek en wonnen de bezoekers, dan waren zij kampioen van hun vierde klasse afdeling. Duizenden en duizenden omzoomden het veld en er kan een flink bedrag aan het Rode Kruis worden overhandigd. Kampong heft namelijk nooit entree, doch vroeg nu een kleinigheid voor dit liefdadig doel. De blauwhemden hebben zich goed geweerd tegen de Boys, met één invaller. (…) Groot was de vreugde over dit zwaarbevochten kampioenschap bij de Boys, die allereerst door Voorzitter Welle van Kampong werden gecomplimenteerd.’

De wedstrijd Voorwaarts - Kampong is niet in deze reconstructie opgenomen, want niet te vinden. De wedstrijd zou tussen 29 april 1951 en 6 mei 1951 zijn gespeeld en zijn verloren, gezien de stand voor- en na deze wedstrijd.